12 februari 2014

Vouw instructie D.I.Y kit Assembli

Pin It
Afgelopen week heb ik te gekke doe het zelf pakketten toe mogen voegen aan de webwinkel. Assembli ontwerpt D.I.Y. kits van o.a. dierenkoppen voor aan de muur.
Aangezien er veel vraag was naar een duidelijk stappenplan heb ik deze voor jullie gemaakt. Deze bevat ook tips en dingen waar je op moet letten. Daarbij heb ik nog een leuke toevoeging van mezelf gedaan om de dierenkop net wat extra's te geven. Heeft hij eigenlijk niet nodig ;)


Tip: Maak deze kit op een rustige dag. Je moet er de tijd voor nemen en niet denken 'ik doe het even tussendoor'. Het is de bedoeling dat je ervan ontspant en uiteindelijk een prachtig mooi resultaat aan je muur hebt hangen!

Benodigdheden:
- 1x D.I.Y. kit van Assembli te koop in mijn webshop. O.a. een beer, nijlpaard en neushoorn kop in verschillende kleuren.
De kit bevat: Het patroon op papier, beschrijving, vouwlat en lijm.

Zelf toevoegen:
- een snijmat
- eventueel een liniaal, je kunt hiervoor ook het bijgeleverde vouw houtje gebruiken
- Stanley mesje (je kunt het ook knippen maar snijden wordt strakker)
- fijn schaartje voor de hoekjes
- papier riller (dit kan ook met de achterkant van een botermes)
- wat zware dingen, bijvoorbeeld broodplankjes of magazines

Maak tijd: Ik heb er 3 uur met plezier over gedaan.

Voordat je begint is het handig als je het papier uit de koker haalt en er zware dingen oplegt om het plat te maken. Dit kan o.a. met magazines. Het is handiger als je alvast de onderdelen grof losknipt. Dan neemt het minder ruimte in beslag.
Ik was erg ongeduldig om aan de slag te gaan. Dus heb de koker gebruikt en het papier er andersom opgerold. Zo werd het papier ook een beetje platter.


Stap 1]
Nadat je aandachtig de bijgeleverde beschrijving hebt gelezen kun je aan de slag. Op één vel staat 'save this part for last'. Je raad het al.. Deze moet je dus pas als laatste maken en kun je voorlopig met rust laten.

Snijd alle onderdelen uit op de doorgetrokken lijn. De volgorde maakt niet uit.
Je kunt het ook knippen maar snijden wordt strakker. Het mooiste is als je de zwarte lijn er net afsnijd.
Met het fijne schaartje kun je in de smalle hoekjes knippen waar je niet goed met je mes bij kunt.
Doe dit zorgvuldig zodat je niet teveel weg/in knipt. Dat zou natuurlijk zonde zijn.Stap 2]
Je gaat nu eerst alle --------- lijnen rillen. Dit kan o.a. met de achterkant van een botermes. Je drukt het papier op de lijn een beetje in waardoor je straks een mooie strakke vouw krijgt. Gebruik hierbij het bijgeleverde houten latje om langs te rillen. Ik heb een ril-pen gebruikt.
Om het papier op de lijn te vouwen leg je de lat op de lijn die je net hebt gerild en vouw je het papier ertegenaan zoals op de foto.
Je rilt en vouwt eerst alle --------- lijnen zodat je straks goed ziet hoe je de andere lijnen moet vouwen.
De andere lijnen zijn met - . - . - . - aangegeven. Deze lijnen moet je aan de andere kant van het papier rillen en vouwen.Stap 3] 
Nadat je alle -------- lijnen hebt gevouwen moet je de - . - . - . - lijnen rillen en vouwen. Dit moet aan de andere kant (dus de kant die je straks ziet) van het papier. Bekijk eerst hoe de lijn loopt en ril dan het papier van punt naar punt. Draai vervolgens het papier weer om om te kijken of je op de goede lijn zit.
Doe dit met alle - . - . - . - lijnen.
Vouw vervolgens de lijnen net zoals bij stap 2.Stap 4]
Nu ga je alle losse onderdelen lijmen. Je hebt in het begin totaal geen idee welk deel van de beren kop je aan het maken bent maar later krijgt het vorm.
Het is heel simpel. Je plakt 1 aan 1 en 2 aan 2 etc. De nummers zijn niet persé oplopend. Als de juiste nummers maar aan elkaar komen.
Let op dat je lijmt aan de goede kant van het papier. Eerst 'droog' oefenen en dan pas lijmen.
Sommige flappen zijn naar binnen gevouwen en andere naar buiten. Kijk dus eerst goed voordat je het vast gaat lijmen.
Gebruik niet teveel lijm! Met mate, zodat het niet tussen je werk uitloopt. Mocht je nou toch een beetje morsen. Haal het dan meteen met je nagel/vinger weg. Dat gaat vrij gemakkelijk. Als de lijm droog is gaat dat niet meer.

Neem voor het lijmen de tijd. Heb geduld, zo krijg je het beste resultaat. Gebruik het houten latje om het papier glad te strijken en zo gelijkmatig druk uit te oefenen op het gelijmde deel. Dit kan aan de binnen en buitenkant van het werk.

*TIP: Ik kreeg als tip dat je ook dubbelzijdig plakband van de Action kunt gebruiken. Het voordeel is dat je geen lijm kunt morsen maar je kunt ook niet zo gemakkelijk het stukje verplaatsen mocht het een beetje scheef zitten.
Het voordeel van de lijm is dat het nog een aantal seconden nat is en je het papier nog een beetje op de juiste plek kunt schuiven.


Stap 5]
Nadat je een aantal losse onderdelen heb gelijmd ga je de losse onderdelen aan elkaar maken. Dit vond ik het lastigste om te doen. Omdat je soms jezelf in de weg zit. De dierenkop krijgt ook steeds meer vorm.
Ik heb toen de kop bijna in elkaar zat hem op de koker 'gehangen' zodat ik de onderkant gemakkelijk dicht kon lijmen.


Stap 6]

Nu komt het laatste gedeelte 'Save this part for last'. Snijd het middelste gedeelte eruit. Hier kun je straks met je hand doorheen om alles vast te zetten. Ril en vouw alle lijnen net zoals je bij alle andere onderdelen hebt gedaan.
Lijm de achterkant vast aan de kop van het dier. Zo krijgt hij zijn stevigheid.


Je Dierenkop trofee is nu klaar! Je kunt hem een mooi plekje voor in huis geven. Je hangt de kop gemakkelijk op aan een uitstekende punaise of een spijkertje.

Ik wilde nog iets extra's toevoegen om de dierenkop er nog meer uit te laten springen.
Hiervoor heb ik een schild gemaakt net zoals bij een echte dierentrofee.


Zo maak je een Trofee bordBenodigdheden:
- stuk groot karton 2mm van +\- 50 cm breed en 65cm lang.
- snijmat
- Stanley mesje
- leuk papier/behang. Ik heb het behang Bråkig van de IKEA gebruikt
- lijm
- touwtje
- magneten of iets anders om de beer vast te maken

Stap 1]
Teken een mooie vorm uit op het karton. Meet of de kop hier goed op past.

Stap 2] 
Leg het karton op de gekleurde kant van het papier. Kijk hoe de print loopt. Knip de hoeken in en vouw de randen ligt naar boven zodat je straks weet hoe het karton moet komen.

Stap 3]
Smeer wat lijm op het karton. Ik heb boekbinderslijm gebruikt. Plaats het beginpunt op de juiste plek. Ik ben bij het onderste puntje begonnen omdat dat precies in het midden moest zitten.

Vervolgens heb ik steeds een stukje meer karton ingelijmd en het papier op het karton gedrukt. Je krijgt het glad door een stuk recht karton te gebruiken om het glad te strijken.

Ga zo door tot je de voorkant helemaal vast hebt gelijmd.

Stap 4]
Draai nu het bord om. Nu moeten de randjes nog vast gelijmd worden. doe dit zorgvuldig.

Leg het bord vervolgens onder zware magazines op een schone ondergrond. Laat het een dag drogen zodat hij plat opdroogt en niet kromtrekt.

Stap 5]
De volgende dag is je bord droog en mooi glad. Je kunt nu een stukje touw aan de achterkant lijmen om het bord op te hangen.

Ik heb de beer aan het bord bevestigd d.m.v magneten. Aan de achterkant van het berenhoofd en aan de achterkant van het bord. Je kunt natuurlijk ook andere bevestigingsmaterialen gebruiken.

Veel succes en plezier natuurlijk!
1 opmerking:

Mien_Deern zei

ZO PRACHTIG geworden! Ik ben echt fan van jouw stijl.
Groetje Hanna